Talus Kemiğinin Osteokondral Lezyonları

TALUS KEMİĞİNİN OSTEOKONDRAL LEZYONLARI

 

Ayak bileği eklemini oluşturan üç ana kemikten birisi talus kemiğidir. Kıkırdak dokunun kendi başına ya da altındaki kemikle birlikte hasarı pek çok eklemde görülebilir. Talus kemiğindeki bu türden hasarlar sık görülür ve talus kemiğinin osteokondral lezyonları olarak bilinir. Kendine özgü özellikleri mevcuttur.

 

Talus kemiği osteokondral lezyonları, çocukluktan başlayarak her yaşta görülebilir. Hastada ağrı, takılma ve şişlik şikâyetleri olabilir. Belirtiler aralıklı ve aktivite düzeyi ile ilişkilidir. Muayenede hastalığa özgü bir bulgudan çok, ayak bileği bölgesinde değişik yerlerde hassasiyet ve şişlik görülür. Radyolojik inceleme olarak direkt grafiler ve MR gereklidir.

 

Rastlantısal saptanan lezyonlarda, ileri yaştaki hastalarda ve çocuklarda cerrahi dışı tedaviler öncelikle düşünülmektedir. Yükten kurtarma, ağrı kesiciler ve enjeksiyonlar en sık kullanılan yöntemlerdir. Kemik iliği aspiratı ya da PRP en sık kullanılan enjeksiyonlardır. Bu grup hastalarda cerrahi dışı tedaviye rağmen yakınmalar 3-6 aydan daha uzun süre devam ederse cerrahi tedavi kararı verilebilir. Cerrahi tedavi; lezyonun yeri, büyüklüğü, derinliği, hastanın yaşına ve beklentilerine göre değişebilir.

 

 

 

WeCreativez WhatsApp Support
Müşteri destek ekibimiz sorularınızı yanıtlamak için burada. Bize herşeyi sor!
👋 Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?