Terzi Ayağı (Bunyonet)

TERZİ AYAĞI (BUNYONET)

Görülme sıklığı az olan terzi ayağı, ayağın 5. parmağının uç kısmının dış yana doğru yumru şeklinde çıkıntı yapmasıyla kendini gösterir. Adını geçmiş zamanlarda terzilerin ayaklarının dış yanıyla makine kullanmalarından alır.

 

Terzi Ayağının Nedenleri

  • Genetik faktör bu hastalıkta sıklıkla görülmektedir. Halk arasında taraklı ayak olarak da bilinen şekil bozukluğu zamanla 5. ayak tarak kemiğinden dışa doğru beliren çıkıntı sebepli parmakta da içe doğru eğilme görülür.
  • Dar uçlu ayakkabılar kullanmak hastalarda şikâyetleri artıran nedenlerden biri olsa da belirgin bir neden olarak görülmez.

 

Terzi Ayağının Belirtileri

En sık görülen belirti, 5. parmak tarak kemiğinin uç kısmının dış yana doğru çıkıntı yapması, çıkıntı olan bölgede şişlik, ağrı ve atak dönemlerinde belirgin kızarıklıktır.

Hastalığın teşhisi, klinik muayenede ve çekilen radyografilerde tarak kemiği uç kısmındaki deformitenin gözlenmesi ve çeşitli ölçümler ile hızlıca konulabilmektedir.

 

Terzi Ayağının Tedavisi

Konservatif ve cerrahi tedaviler uygulanması mümkündür.

Cerrahi dışı olan konservatif tedaviler çoğu zaman hastanın şikâyetlerini oluşturan semptomları azaltmak ve çok etkin olmasa da yaşanan deformitenin ilerleyişini yavaşlatmak için önerilmektedir.

En sık uygulanan konservatif tedavi yöntemleri; ayakkabı değişikliği (geniş uçlu ayakkabı seçimi), metatarsal ped kullanımı, aktivite düzenlemeleri, ilaç tedavisi (nonsteroidal antieflamatuvar ilaçlar), ağrılı ve kızarık dönemlerde buz tedavisi, ortopedik cihazlar ve ağrı ve kızarıklık olan atak dönemlerinde kortizon enjeksiyonudur.

Özellikle ağrının devamlı olduğu hastalarda yukarıda belirttiğimiz cerrahi dışı tedaviler yetersiz kaldığından cerrahi seçenekler ön plana çıkmaktadır. Bu sayede deformite düzeltilerek hem kozmetik hem klinik ve fonksiyonel iyileşme mümkündür.

Cerrahi yöntemin nasıl olacağına çekilen radyografiler üzerinden ölçülen açılar rehberliğinde karar verilebilir. Genellikle kemik kesi ve düzeltmelerin yapılabileceği cerrahi yöntemler tercih edilmektedir.

Hastalar, cerrahi sonrasında kısa bir süre ayağının üzerine basmazlar ve istirahat sonrasında özel ayakkabılarla yürütülürler. Cerrahi sonrası iyileşme süresiyse uygulanan cerrahi yönteme ve kişinin yaşına, sağlık sorunu olup olmamasına, kemik sağlığının durumuna göre farklılıklar göstermektedir.

 

WeCreativez WhatsApp Support
Müşteri destek ekibimiz sorularınızı yanıtlamak için burada. Bize herşeyi sor!
👋 Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?