Çekiç Parmak (Mallet Finger)
Ayak parmakları, eklemleri barındıran kemiklerden oluşmaktadır. Ayak parmaklarında meydana gelen ağrılı bir rahatsızlık olarak bilinen “çekiç parmak” basit önlemlerle kontrol altına alınabilir ve gerekirse ameliyatla tedavi edilebilir.
Ayaklarda ayak başparmağında daha sık görülen rahatsızlıkta, ayak parmağı kıvrılır ve hasta ciddi bir ağrı hisseder. Parmak, tek başına pençe görünümünü alır. Çekiç parmak, ayak parmak eklemlerinin tabana doğru sertleşerek büküldüğü ve genellikle 2, 3 ve 4. parmağın etkilendiği tokmak benzeri bir deformitedir.
Çekiç Parmağın Nedenleri
- Rahatsızlığın en bilinen nedeni; ayağa uygun/ortopedik olmayan uygunsuz ayakkabı seçimleri sebebi ile parmak kaslarında gelişen imbalanstır.
- Dar ve yüksek topuklu ayakkabılar, ön parmaklara binen yükü artırır ve parmakları birbirine aşırı yakınlaştırarak önce nasır ve sonrasında parmak deformitelerine yol açarlar.
- Diyabet hastalıkları gibi ayak sinirlerini yapısal bozukluğa uğratan hastalıklar sebebi ile parmak kasları imbalansı bozularak deformite meydana gelebilir.
- Romatizmal ve nöromusküler (kas ve sinir) hastalıklar sebepli meydana gelebilir.
- Kas gevşekliği, takip eden nedenler arasında yer almaktadır.
Parmakların bükülmesinde gösterilen başka bir neden de vücut yapısı farklılığı ve bu parmakları dik tutmaya çalışan kasların zayıflığıdır.
Çekiç Parmağın Belirtileri
Çekiç parmak rahatsızlığı ayaklarda meydana gelebilecek en ağrılı rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Genel olarak da başparmak yanındaki parmakta meydana gelen rahatsızlık esnasında bu parmak sürekli bükük şekilde kalır, üst kısmı devamlı bir şekilde ayakkabıya sürtünür ve bu sürtünme sebepli olarak ağrılı nasırlara sebep olur. Zaman içerisinde parmağın eğrileşmesi ve bükülmüş bir hâle gelmeye fark eden hasta eşzamanlı şiddetli ağrılar da yaşamaya başlar.
Ağrılar zaman geçtikçe daha rahatsız edici olacağı için en kısa sürede uzman bir hekime başvurmak önemlidir.
Çekiç Parmağın Tedavisi
Kişisel olarak nasırlar için basit bir tedavi uygulamanız mümkündür.
Klasik bir yöntem olan parmaklar üzerine pamuk yerleştirme işlemi hastayı bir nebze rahatlatabilir ancak çözüm değildir.
- İlk tedavi ayakkabı değişimi, rahat ve ortopedik ayakkabı kullanılması ile başlar.
Sıkı, dar ve yüksek topuklu ayakkabılar kullanılması önerilmez. Çekiç parmak sahibi hastanın ayakkabısının uç kısmında en uzun parmağının rahat edeceği şekilde boşluğa sahip genişlikte ucu derin ayakkabı kullanması önerilir. - Hekiminiz parmak kaslarınızı güçlendirmek ve gerginliği azaltmak için güçlendirici ve gerilim sağlayacak egzersizler önerebilir.
- Parmak ortez kullanımı önerilebilir.
- Nasır gelişmişse nasır bantları tavsiye edebilir.
- Tüm bu yöntemler sonrası herhangi bir iyileşme gözlenmezse çekiç parmak cerrahi olarak düzeltilebilir. Bahsedilen cerrahi müdahale genellikle lokal anestezi ile yapılabilir, cerrahi prosedür deformitenin büyüklüğüne göre değişiklik gösterecektir. Cerrahi müdahalede problemli olan eğri kısım, cerrahi müdahale ile kesilerek parmak eski hâline getirilmektedir.
Bahsettiğimiz cerrahi müdahale basit bir müdahaledir, hastanede yatış ya da uzun süreli tedavi gerektirmez. Kısa süreli ve kesin bir çözüm olması sebebiyle tercih edilir. Operasyonda kemik içerisine 4-6 hafta süre ile duracak bir tel monte edilir, bu tel parmağın eskisi gibi dik durmasına yardımcı olmaktadır.
Cerrahi müdahale sonrasında çekiç parmakta kızarıklık, şişlik ve sertlik görülebilir ya da parmak çok önceki hâline göre az miktarda kısalabilir. Ameliyat sonrası zorunlu durumlarda, yara iyileşene kadar topuğa hafif basılarak yürümek gerekebilir. Bunun dışında iyileşme süresi hızlıdır.