Tibia Kırığı
TİBİA KIRIĞI
Tibia kemiği, bilek ile dizimizin arasında bulunan, halk arasında kaval kemiği olarak bilinen kemiktir. Diğer kemiklerde olduğu gibi tibia kemiğini saran bir kas grubu yoktur ve bu sebeple darbelere daha açıktır.
Tibia Kırığının Nedenleri
Tibia kırığı özellikle trafik kazalarında, yüksekten düşme anında, spor aktivitelerinde (kayak, futbol, Amerikan futbolu gibi branşlarda) sıklıkla görülmektedir. Çok şiddetli ağrı ve ayakta durmakta yaşanan zorluk sebebiyle genellikle hasta bu kemiğin kırıldığını hisseder.
Tibia Kırığının Tanısı
Tibia kırığı tedavisinde yaralanmanın nasıl olduğundan ne boyutta olduğuna kadar bilinmesi ve ardından muayene ve röntgen gibi tetkiklerle sürece başlanması gerekir. Gerekli görülürse MR görüntüleme tetkiki de yapılabilir.
Tibia Kırığının Tedavisi
Tibia kırığı için yapılacak tedavide kırığın şekli (düz veya yatay oluşu), kırığın tek bir yerden değil, parçalı oluşu gibi durumlar tedavi şeklini ya da iyileşme sürecini direkt olarak etkiler.
Tibia kırıklarının da tedavisi genellikle konservatiftir.
Kırık uygun pozisyona getirildikten sonra uzun bacak alçısı uygulanır. 6-8 hafta sonra kaynama bulguları gözlemlenirse diz eklemini hareket ettirecek şekilde patellar tendon destekli yürüme alçısıyla ayağa yük vermeye geçilir.
Eğer kapalı olarak kırık, uygun pozisyona getirilemezse hastada çoklu travma ve segmental kırık mevcutsa yani açık kırık vakası söz konusuysa cerrahi uygulama ön plana çıkar. Ciddi yumuşak doku yaralanması olan hastalarda eksternal fiksasyon uygulamaları tercih edilebilir, bununla beraber sıklıkla intramedüller çivi uygulamaları kullanılır. Nadir olarak seçilmiş vakalarda plak vida uygulamaları da kullanılabilir. Çivi uygulanan hastalarda ertesi gün hasta mobilize edilir ve parmak ucuyla ayağa yük vermeye geçilebilir.
Tibia Kırığının İyileşme Süresi
Tibia kırığı ameliyat sonrası iyileşme süresi, yapılan cerrahi operasyonun boyutu ve fizik tedavi süreciyle doğrudan etkilidir ancak genellikle 12-20 hafta arasında kırığın kaynadığı gözlemlenir.