Dar Kanal (Spinal Stenoz)

Kişinin omurgasındaki bir veya daha fazla yerde sinirlerin geçtiği kanallarda görülen daralmadır.

Spinal stenoz;

– Genellikle zamanla ve yavaş gelişir.

– En çok, yaşlandıkça omurganızda doğal olarak meydana gelen osteoartrit (kireçlenme) veya “yıpranma” değişikliklerinden kaynaklandığı görülür.

Omurga darlığınızın nerede ve ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak boynunuzda, sırtınızda, kollarınızda, bacaklarınızda, ellerinizde ya da ayaklarınızda ağrı, uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük gibi belirtilerle hissedilir.

Klasik bulgusu nörojenik kladikasyon olan spinal stenoz, yürüme ile oluşan; özellikle bacak/baldırda ağrı, uyuşma ve karıncalanma ile karakterizedir ve ağrı oturmak, öksürmek, ıkınmak gibi durumlarda artarken istirahatle azalır. Ağrı tipik olarak belden başlayıp bacaklara yayılsa da her zaman aynı olmaz, yeri ve karakteri gün içerisinde değişkenlik gösterebilir.

Hastaların çoğunda kramp, yaygın uyuşma, yürürken bacaklarda oluşan ani güçsüzlük gibi şikayetler vardır ve hastaların tipik bir ayakta duruş şekli/yürüyüşü mevcuttur. Hastada bulunan darlık ve sinir basısı seviyesine göre bacağa yayın ağrı (siyatalji) ortaya çıkabilir. Buna bağlı olarak omurgada eğrilikler görülebilir ve halk arasında belde düzleşme olarak tarif edilen lomber lordoz (bel kavisi) azalabilir.

Tüm hastalıklarda olduğu gibi belirtilerin hissedildiği ilk anda tedavi için hekime başvurmak önemlidir. Çünkü bu şikayetler sonrasında hastalarda baskıya uğrayan sinir kökünün seviyesine göre değişik kas bölgelerinde hareket gücünde azalma, his ve refleks kusurları ortaya çıkabilir.

Tedavi edilmeyen hastalar, barsak ve mesane kontrolü (idrar-dışkı kaçırma) ile ilgili sorunlarla da doktora başvurmaktadır.

 

Spinal Stenoz Tedavisi:

Tedavi başlangıç olarak yatak istirahati, beraberinde ağrı kesici ve kas gevşetici ilaç kullanımı ve fizyoterapi ile devam eden bir süreçle ilerler. Konservatif tedavi ile altta yatan neden genellikle değişmeyeceğinden, uzun dönem çok iyi sonuçların alınması mümkün değildir.

Epidural steroid uygulamaları;

– interlaminer aralıktan,

– kaudal ya da transforaminal selektif sinir kökü bloğu seklinde yapılır.

Bu uygulamalar seçilmiş olgularda fayda sağlayabilmektedir.

Konservatif yöntemlere cevap vermeyen ve hastanın günlük yasam aktivitelerini belirgin olarak kısıtlayan ciddi ağrı varlığında ve nörolojik bulguların oluştuğu hastalarda cerrahi tedavi gerekliliği ortaya çıkar.

Cerrahi tedavinin birincil amacı; omurilik üzerindeki basının kaldırılmasıdır.

– Bu olay dekompresyon olarak adlandırılır ve genellikle bel bölgesinden yapılan girişim sonrası spinal kanalın arka duvarını oluşturan kemik yapılarının çıkartılması (laminektomi) ile sağlanır.

– Dekompresyonun bir diğer aşaması da bası yapan disklerin temizlenmesidir. Disklerin çıkartılması sonrası omurların arasında oluşan boşluk, omurganın ön kısmının desteklenmesi amacıyla kemik greftleri ile doldurulan titanyum kafesler yerleştirilerek sağlanır. Bu girişim önden (ALIF), yandan (XLIF) ya da bel kısmındaki kesilerden (TLIF) uygulanabilir. Yine arka kısımdan uygulanan vida tespitleri ile omurga dengesinin ve stabilizasyonunun sağlanması (posterior enstrümentasyon), cerrahi sonrası hasta konforunun sağlanmasında ve hastalığın yinelenmesinin önlenmesinde esastır.

Omurganın normal fizyolojik eğriliklerinin yeniden sağlanması (Spinal denge) cerrahi tedavi sonucunda mutlaka elde edilmelidir. Özellikle osteoporozu olan hastalarda omurga implantlarının sement olarak adlandırdığımız çimentolama sistemleri ile güçlendirilmesi gerekmektedir.

Spinal stenoz cerrahilerinden hastalar genellikle çok fayda görmekte ve tekrar kanal darlığı oluşmamaktadır.

 

 

 

 

WeCreativez WhatsApp Support
Müşteri destek ekibimiz sorularınızı yanıtlamak için burada. Bize herşeyi sor!
👋 Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?