Diz Protezi

 

Total diz protezi, ileri derecede ve yaygın olarak bozulmuş dizlerde ağrının giderilmesi ve hareket fonksiyonlarının geri kazanılmasında etkili bir tedavi yöntemi olup ameliyat dışı tedavi seçeneklerinden sonra düşünülmektedir. Protez ameliyatı aşınmış olan eklem yüzeyinin, metal ve polietilenden yapılan yapay parçalar ile dizi kaplayarak yeni bir eklem oluşturulması işlemidir. Günümüzde hastaların yaşam kalitesini artıran çok başarılı bir tedavi yöntemidir.

Total diz protezi; istirahat, kilonun azaltılması, ağrı kesici ilaçlar, fizik tedavi yöntemleri, eklem içi enjeksiyonlar ve koltuk değneği kullanımından fayda görmemiş, gece uyandıran diz ağrıları çeken, ağrısı nedeniyle her gün ağrı kesici kullanan, günlük faaliyetlerini yerine getirmede güçlük yaşayan, hayat kalitesi bozulmuş kişiler için uygundur. Total diz protezi genellikle 55-80 yaş aralığındaki ileri yaş hastalarda uygulanmaktadır. Ancak romatoid artrit ve avasküler nekroz gibi hastalıkları mevcut olan kişiler için daha erken yaşlarda da yapılabilir. Enfeksiyon bulguları olan hastaların, enfeksiyonları sona erinceye kadar diz protezi ameliyatı yapılamaz. Genel anestezi açısından riskli olan hastalarda spinal ve epidural (lokal) anestezi uygulanabilir.

Total diz protezi cerrahisi ciddi bir girişim olmasından dolayı ameliyat sonrası 3-5 gün hastane yatışı gerektirmektedir. Ameliyat sonrası erken dönemde rehabilitasyona başlanır. Hasta ertesi gün diz üzerine yük vererek yürüteç veya koltuk değneği yardımıyla yürüyebilir. Genelde 4 hafta yürüteç desteğine ihtiyaç duyulur. Taburcu olduktan yaklaşık 2 hafta sonra da ilk poliklinik kontrolünde muayene yapılıp dikişleri alınır. Normal günlük hayata dönüş 2-3 ay süre almaktadır. Vücuda yerleştirilen protezlerin oluştuğu maddeye göre kalıcılıkları değişir. Çoğunlukla total diz protezinin ömrü 15-20 yıla kadar uzanmaktadır.

 

 

 

WeCreativez WhatsApp Support
Müşteri destek ekibimiz sorularınızı yanıtlamak için burada. Bize herşeyi sor!
👋 Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?