Önkol Kırıkları
ÖN KOL KIRIKLARI
Ön kol bölgesi, radius ve ulna kemiklerinden oluşarak dirsek ve el bileği eklemlerine katılır. Ön kolda meydana gelen kırıklarsa genellikle; düşme, çarpma, trafik kazası, spor yaralanmaları ve ters hareket gibi durumlardan sebep gelişir. İleri yaştaki hastalarda bu durum hafif olarak nitelendirilebilecek travmalar sonrasında bile görülebilmektedir. Acile başvuran hastaların büyük çoğunluğu travma sonrası yaralanan hastalardır.
Ön Kol Kırıklarının Tanısı ve Tedavisi
Travma öyküsü varlığıyla ağrı, şişlik, cilt sıyrıkları, hareket kısıtlılığı uyuşma ya da karıncalanmayla başvuran hastalar için yapılacak olan direkt röntgen incelemeleri ve hekimin gerekli görmesi durumunda istenecek BT ve MR incelemeleriyle rahatlıkla tanı konabilmektedir.
Kompleks yaralanmaların görülebileceği ön kol bölgesinde yaralanmanın bir alt ve bir üst eklemi de mutlaka değerlendirilmelidir.
Ayrışmamış ve stabil kırıklar ameliyatsız tedavilerle (alçı, atel, omuz kol askısı, breys vb.) takip edilirken ayrışmış instabil kırıklar özellikle eklemi ilgilendiriyorsa cerrahi tedavi gerekebilir. Cerrahi ameliyatlarda titanyum alaşımlı metalik implantlar kullanılarak yapılan operasyonlar sonrasında uzvun fonksiyonlarının tam olarak geri kazanılması mümkündür.
Tedavi Sonrası
Yaralanmanın tipine bağlı olarak cerrahi operasyon sonrası 2-6 hafta arasında alçı, atel tespiti yapılabilmektedir.
Genellikle haftalık olarak takip gerekir ve sonrasında fizik tedavi yöntemlerinin de yardımıyla elin ve kolun tam hareket ve kuvvetini geri kazanması amaçlanır.
Özellikle üst ekstremite ile uğraşan fizyoterapistlerle çalışmak ciddi yaralanmalar sonrasında gelişebilecek sertlik, rejyonel (bölgesel) ağrı sendromu ve eklem kireçlenmelerine yönelik tedavide pozitif etki sağlayabilir.