Kol (Humerus) Kırığı
KOL KIRIĞI
Kol (humerus) kırıkları kolu oluşturan ulna, radius ve humerus kemiklerinden birinin ya da birkaçının kırılması ile meydana gelir. Kırıklar darbe alma, yüklenme, ani kasılmalar sonucunda oluşabildiği gibi kişide kemiği zayıflatan hastalıkların bulunması da kol kırığı nedenleri arasında sayılabilir.
Kol kırığı belirtileri kolda ağrı, şişlik, şekil bozuklukları şeklinde görülür. Kırılma sonrası kolu kaldırmak çok zor ya da mümkün değildir. Kırıkların doğru bir biçimde iyileşmesi için tedavinin en kısa zaman zarfında yapılması önemlidir.
Kol Kırığı Belirtileri
Aniden gelişen ve kol hareket ettikçe artan şiddetli ağrı, travma anında duyulan kırık sesi, şişlik, morarma, sertlik ve şekil bozukluğu gibi sıralanabilir.
Kol Kırığı Tedavisi
Kol kırıkları genelde alçı ya da atel kullanımı ile tedavi edilmesi mümkün kırıklardır. İleri seviyede görülen radial sinirde hasar, damar yaralanması, kırık uçlarında yer değiştirme, kırığın açıkta olması gibi durumlar ise ameliyat gerektirmektedir.
Hangi yöntemin kullanılacağına; kırığın tipine, kişinin yaşına, aktivite durumuna, hangi kolunu kullandığı gibi detaylar göz önünde bulundurularak karar verilir. Kırığın, sabit, parçalı, hareket etmiş olması, kemik uçlarındaki bozulma gibi durumlara bakılır. Bu yönde meydana gelen hasarlarda ameliyata gerek duyulur. Bu tarz ciddi durumlar söz konusu değilse alçılama ya da atel gibi ameliyatsız yöntemler tercih edilir.
Bazı kırıklarda cildin dışına çıkan kemik görülebilir, bu durumda ise enfeksiyon riski göz önünde bulundurularak antibiyotik tedavisi uygulanmak üzere hastayı hastanede misafir etmek gerekebilir.