Freiberg Hastalığı

FREİBERG HASTALIĞI

Çoğunlukla ergenlik döneminde görülen Freiberg hastalığı, genelde ayağın 2. tarak kemiğinde bulunan parmak yüzeyinde, ayaklara aşırı yüklenme nedeniyle meydana gelen bir rahatsızlıktır. Hastalık daha seyrek olarak ayağın 3. tarak kemiğinde, nadiren de 4. veya 5. tarak kemiğinde görülebilir.

Kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık 4 kat daha fazla sıklıkta görülen Freiberg hastalığının en sık rastlanılan yaş grubuysa 13-18 yaş aralığıdır. Tipik hasta grubunu büyük çoğunlukla ergenlik döneminde atletizm ile uğraşan kadınlar oluşturur.

 

Freiberg Hastalığının Nedenleri

  • Ayak üzerinde ciddi yüklenme içeren spordan veya yoğun aktivitelerden sonra oluşur.

Bu sorun özellikle 1. tarak kemiği 2. tarak kemiğinden kısa olan kişilerde, 2. tarak kemiğine düşen yükün artmasına bağlı olarak daha sık görülür. İlerleyen dönemde tutulan eklemde osteoartrit (kireçlenme) görülebilir.

  • Topuklu ayakkabı giyerek vücut ağırlığını öne aktarmak da hastalığı tetikleyici bir durumdur.


Freiberg Hastalığının Belirtileri

  • Freiberg hastalığı olan kişilerde zarar gören ayak ekleminde hareketler azalır, bölgede şişlik ve ağrı söz konusudur.
  • Hastalığın tanısında, fizik muayene ve X-ray görüntüleme tekniğinden yararlanılır. X-ray genellikle tanı koymada yeterlidir. Hastalığın belirli evrelerinde farklı bulgular saptanabilir

 

Freiberg Hastalığının Tedavisi

  • Hastalığın erken dönem tedavisinde amaç, problemli bölgeye düşen yükü azaltmak olmalıdır. Bu sebeple kişiye metatarsal destek (ayak tarak kemiği desteği) kullanılabilir.
  • Kişinin 4-6 hafta süre ile belirli hareketleri yapması kısıtlanabilir.
  • Ciddi şikâyeti olan hastalarda hareketlerin kısıtlanması amacıyla alçı veya atel kullanılması gerekebilir.
  • Cerrahi dışı tedaviye yanıt vermeyen durumlardaysa nadiren cerrahi tedavi gerekebilir. Tedavinin mutlaka kişiye özel planlanması gerekir.
  • Erken dönemde konulan teşhisle öncelikle bahsedilen yükten kurtarma tedavisi ile tedavi edilmeye çalışılan rahatsızlıkta eklem kireçlenmesinin başladığı ileri dönemde ağrı oluşumunun da eşlik etmesi durumunda cerrahi müdahale kaçınılmazdır.
    Cerrahi tedavide metatars başı kemiğinin bozuk eklem yüzeyi çıkarılarak yeniden şekillendirilir. Düzeltici osteotomi ile düzelmeyecek kadar defekt varsa protez uygulanması söz konusu olabilir.

 

WeCreativez WhatsApp Support
Müşteri destek ekibimiz sorularınızı yanıtlamak için burada. Bize herşeyi sor!
👋 Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?