Kök Hücre Tedavileri
Kullanım alanları PRP tedavisiyle benzer olsa da kök hücre tedavisini ayrıca ele almak ve detaylandırmak gerekmektedir. Kök hücre tedavisi ve PRP tedavisi farklı şekillerde hazırlanmakta ve uygulanmakta olan iki farklı sistemdir.
Kök Hücre Nasıl Elde Edilir?
Kök hücreler farklı şekillerde elde edilmektedirler ve doğru kök hücre seçimi çok önemlidir.
Stromal vasküler fraksiyon kök hücreler; lokal yahut genel anestezi altında göbek ya da kasık yağlarından alınırlar. İçerisinde yoğun olarak kök hücre barındıran bu yağlar özel işlemler, enzimler ve filtrelerden geçirilirler ve içindeki kök hücreler bir araya toplanır.
Kemik iliği kaynaklı kök hücreler; leğen kemiği ya da bacak kemiklerinin geniş kısımlarından özel enjektörlerle alınabilen kök hücrelerdir. Alınan materyaller yine enzim, filtre gibi işlemlerden geçirilerek kullanıma hazır hâle getirilir.
Kök hücre kültürleri ve çoğaltılması; alınan kök hücrelerin, steril bir şekilde hücre kültürü ile özel laboratuvarlarda çoğaltılarak daha fazla kök hücre elde etmek üzere çalışılması mümkündür. Elde edilen kök hücreler yaklaşık 3-4 hafta sonra hastaya uygulanabilmektedir.
Ortopedik cerrah hastanın durumuna göre; hangi hastaya, hangi kök hücrenin, ne kadar miktarda uygulanması yönünde karar vermektedir.
Kök Hücre Tedavisinin Kullanım Alanları
- Eklem kıkırdağındaki zedelenmeler
- Diz kireçlenmeleri
- Tendon sorunları (iyileşme süresi uzayan)
- Kaynamayan kırıklar
- Avasküler nekrozlar
- Kıkırdak yaması