Morton Nöroma
MORTON NÖROMA
Ayak parmaklarında özellikle de orta parmaklarda keskin yanıcı ağrı ve uyuşma ile kendini gösteren bir hastalık olan morton nöroma, sinir çevresini saran yoğun fibröz doku (perinöral fibrozis) nedeniyle oluşmaktadır.
Morton Nöroma Kimlerde Görülür?
Kadınlarda görülme olasılığı erkeklere göre 10 kat daha fazla olan morton nöromalar genellikle 40 yaş üzerinde kadınlarda görülür ve nadiren çift ayakta gözlemlenir. Travmalar ya da ayak bölgesine uygulanan yüksek basınçlar sonucu ortaya çıkar. Özellikle ayak başparmağı daha uzun olanlar, düztabanlar ve ayak bölgesinde fazla çıkıntısı bulunan kişilerde sıklıkla morton nöroma hastalığına rastlanmaktadır. Morton nöromaya neden olan diğer bir etkense yüksek topuklu ve sivri uçlu ayakkabı kullanımı olmaktadır.
Birçok ayak hastalığıyla karışması mümkün olan morton nöroma çoğunlukla 3. ve 4. ayak tarak kemikleri arasında bulunan sinirlerden kaynaklanır ve bu parmaklarda olan ağrının sıklıkla ayak tabanı ve diğer kemiklere yayılması ile fark edilir. Hastalar özellikle yürüme sonrası ayakkabılarını çıkararak dinlenme ihtiyacı duymaktadırlar.
Morton Nöroma Belirtileri
Kesin nedeni henüz belirlenemeyen nöromalar genellikle ağrıyla ortaya çıkarlar ve belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Ayak ön kısmında meydana gelen fazla yük ve baskıdan dolayı oluşan ağrı ve yanma.
- Parmaklar üzerinde oluşan uyuşmalar ve kramplar.
- Ayak altında rahatsızlık.
- Ayakta elektriklenme.
- Ayak altında bilye varmış hissi.
- Yürüme esnasında oluşan huzursuzluk hissi.
Başlangıçta yanma, karıncalanma ve uyuşma olarak kendini gösteren nöromalar zamanında tedavi edilmezse kalıcı sinir hasarına ve yürümeyi engelleyici ağrılara sebep olabilmektedir.
Morton Nöroma Tanısı ve Tedavisi
Morton nöroma tanısı, uzman bir ortopedi cerrahının yapacağı fiziksel muayene ile kolayca ortaya çıkmaktadır. Cerrah, kemikler arasında elle hissedilebilir bir kitle veya tıkırtı sesi duyabilir. Hastada nöromanın olduğu tarak kemikleri arasına uygulanan baskı ya da ayak tarak kemiklerinin sıkıştırılmasıyla ağrının arttığı gözlemlenebilir. Gerekli görülen durumlardaysa radyolojik tanı için ultrason ve MR görüntüleme istenebilir.
Tanı sonrası tedavi planı hızlıca belirlenebilir, konservatif ve cerrahi tedavi mümkündür.
Morton nöroma tedavisi sırasında en başta hastanın ayak için en rahat ve ideal ayakkabıyı kullanması tavsiye edilmektedir. Doğru ayakkabı kullanımı ile birlikte antieflamatuvar ilaç ve metatarsal ped kullanımı da önerilmektedir. Hasta bu yöntemlerle sağlığına kavuşamazsa şayet son tedavi yöntemi olarak cerrahi operasyon gerçekleştirilir. Uzman ortopedi cerrahın onayı ve hastanın genel sağlık durumunun ameliyata uygunluğu durumunda cerrahi işlem yapılabilir. Cerrahi müdahale sonrası iyileşme kısa sürede gerçekleşmektedir.