Omuz (Proksimal Humerus) Kırığı

OMUZ (PROKSİMAL HUMERUS) KIRIĞI 

 

Omuz bölgesi, kol (humerus) ve kürek (skapula) kemiklerinin eklemleşmesi ile oluşmaktadır. Bu bölgede oluşan kırıklar, vücudun diğer kemiklerinde oluşan kırıklara nazaran çok daha nadir görülmektedir. Tedavisinin en uygun yöntem ile yapılması, kolun tüm fonksiyonlarının korunması için önemlidir.

 

Omuz kırıkları genellikle düşme, çarpma, trafik kazası, spor yaralanmaları ve ters hareket gibi durumlar sonrasında gelişir. Yaşlı hastalarda hafif olarak nitelendirilebilecek travmalar sonrasında bile kırık gelişimi görülebilmektedir. Acil başvuran hastaların büyük çoğunluğu travma sonrası yaralanan hastalardır.

 

Omuz (Proksimal Humerus) Kırığının Belirtileri

 

Yaşanan travma sonrası omuzda ağrı ve hassasiyet; omuz hareketlerinde travmaya bağlı gelişen kısıtlılık ve şişlik, kolunu kaldıramama gibi belirtilerin varlığında omuz bölgesi kırıklardan şüphelenilmelidir.

Kırık şüphesi olan omuz travmalarında tanı konulmasına kadar ağrı azaltılması ve oluşabilecek hasarın artmasını önlemek için omuzun sabitlenmesi faydalı olur.

 

Omuz (Proksimal Humerus) Kırığının Tanısı ve Tedavisi

 

Yaşlı osteoporotik hastalarda daha basit travmalarla oluşması mümkün olan omuz kırıkları genç hastalarda yüksek enerjili travmalar sebepli; yüksekten düşme, trafik kazası, ateşli silah yaralanması gibi nedenlerden oluşabilir.

Travma öyküsü varlığında kırık olan bölgede ağrı, acı, şişlik, ciltte deformasyon/sıyrıklar, hareket kısıtlılığı uyuşma ya da karıncalanma olan hastalarda kırık gelişiminin etraflıca değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple en erken dönemde doktora başvurulmalıdır.

İlk etapta tanı konulması amaçlı yapılacak olan grafi incelemesi, gereğinde bilgisayarlı film incelemesi, kırık tanısının konulması için önemlidir. Özellikle kırıktaki parçalanma ve ayrışma miktarı, açılanma derecesi tanısı için bilgisayarlı tomografi ile de görüntüleme, uygulanması gereken tedavi kararının verilmesinde etkili olacaktır.

Görüntülemelerden alınacak sonuçlara göre hastanın durumuna uygun tedavi yöntemi belirlenebilir:

  • Ayrışmamış kırıklar ve stabil kırıklar ameliyatsız tedavilerle (omuz kol askısı, breys vb.) takip edilebilir.
  • Yaşa bağlı olarak yerinden oynamış kırıklar hanging cast denilen ağırlığıyla kolu aşağıya çeken alçılama tedavisi ile tedavi edilebilir.
  • Instabil dediğimiz ayrışması olan kırıkların özellikle eklemi ilgilendirdiği durumlarda cerrahi tedavi gerekebilir. Bu noktada gelişen teknolojinin sunduğu imkânlara bağlı değişiklik göstermekle birlikte, titanyum alaşımlı metalik implantlar kullanılarak yapılan ameliyatlar sonrasında uzvun fonksiyonları tam olarak geri kazanılabilir.

 

Omuz (Proksimal Humerus) Kırığının Tedavi Sonrası

 

Yaralanma şekline bağlı olarak ameliyat sonrasında 2-6 hafta arası sürede alçı, atel tespiti yapılabilmektedir.

 

Fizik tedavi yöntemlerinin de yardımıyla genellikle haftalık olarak yapılan takipler sonrasında el ve kolun tam hareket ve kuvveti geri kazanılmaktadır.

 

Ciddi yaralanmalar sonrasında gelişmesi muhtemel sertlik, rejyonel ağrı sendromu ve eklem kireçlenmelerine yönelikse özellikle üst ekstremite ile uğraşan fizyoterapistlerle çalışmak faydalı olabilir.

 

WeCreativez WhatsApp Support
Müşteri destek ekibimiz sorularınızı yanıtlamak için burada. Bize herşeyi sor!
👋 Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?